پیام ها و توصیه های مربوط به هفته كودك
بازی، وسیله رشد و سلامت هر کودک است.
v>>>> خوش رفتاری و رفتار عاری از خشونت حق همه کودکان است.
v>>>> حمایت و مراقبت از کودکان وظیفه همه افراد جامعه است .
v>>>> همه کودکان عضوی از جامعه جهانی هستند و با توانایی های منحصر به فردشان در دنیا مشارکت می کنند.
v>>>> غذاي باقيمانده کودک را بيش از يكبار داغ نكنيد زیرا ارزش غذايي آن كم مي شود.
v>>>> پايش رشد، بهترين وسيله براي پي بردن به كفايت تغذيه كودك وبهترين راه اطمينان يافتن از سلامت و رشد مطلوب او است.
·>>>>>>> قبل از لمس نوزاد چه در بیمارستان و چه در منزل دستهاي خود را با آب و صابون بشویید.
·>>>>>>> حتی در صورت زایمان سزارین به محض هوشیاری ، مادر باید نوزاد را در تماس پوست به پوست با خود قرار داده و تغذیه با آغوز را شروع نماید.
·>>>>>>> دادن آغوز به نوزاد کمک به رشد و تکامل وی و محافظت در برابر عفونت ها و بسیاری از بیماری ها می کند.
·>>>>>>> از دادن مایعاتی مانند شیرخشت و ترنجبین به نوزاد خودداری کنید.
·>>>>>>> درآغوش گرفتن، لمس و تماس پوست با پوست و چشم در چشم پدر و مادر با نوزاد به رشد و تکامل نوزاد کمک می کند.
·>>>>>>> کشیدن سرمه در چشمان نوزاد می تواند سبب آلودگی و عفونت چشمان نوزاد گردد.
·>>>>>>> از قرار دادن هرگونه ماده ضدعفونی کننده مانند الکل و بتادین بر روي بندناف نوزاد خودداری کنید.
·>>>>>>> از فشردن پستان های نوزاد و یا مالیدن هرگونه دارو یا ماده ضدعفونی بر روی آن خود داری کنید.
·>>>>>>> در هنگام سوار شدن اتومبیل،نوزاد را در ساک یا صندلی مخصوص و در قسمت عقب اتومبیل قرار دهید.
·>>>>>>> در صورت مشاهده علائم خطر دوره نوزادی، فورا نوزاد خود را به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی یا نزد پزشک ببرید.
·>>>>>>> فرزندان خود را از کودکی تشویق به خواندن اشعار پارسی کنید.
·>>>>> توانمندي هاي جسمي و ذهني هر فردي به مقدار قابل توجهي به نوع و كيفيت تغذيه او در تمام مراحل زندگي به ويژه دوران كودكي بستگي دارد.
·>>>>>>> كودكان را بايد به مصرف غذاي كم نمك و كم چرب عادات داد.
·>>>>>>> انواع ميوه هاي تازه و خشك و مغز دانه هاي گياهي ، ميان وعده هاي مناسبي براي كودكان است.
·>>>>>>> در دوران كودكي و نوجواني مصرف شير و لبنيات به طور روزانه ضروري است.
·>>>>>>> به غذاي كودك زير يكسال نمك اضافه نكنيد.
·>>>>>>> كم خوني فقر آهن موجب اختلال در تكامل مغزي و رشد كودكان مي شود.
·>>>>>>> قطره آهن را بين دو وعده شير به كودك بدهيد تا آهن آن بهتر جذب شود.
·>>>>>>> بعد از قطره آهن به كودك آب ميوه و يا ميوه بدهيد تا آهن آن بهتر جذب شود.
·>>>>>>> نداشتن تحرك كافي، خواب كافي و وجود بيماري مي تواند عامل نخوردن مداوم غذا توسط كودك باشد.
·>>>>>>> حضرت اميرالمومنين(ع): قلب كودك نارس همانند زمين كاشته نشده، آماده پذيرش هر بذري است كه در آن پاشيده شود.
·>>>>>>> سال>هاي اوليه زندگي كودك زيربنايي براي تكامل مراحل بعدي زندگي ميباشد.
·>>>>>>> رسول اكرم مي>فرمايند: اگر كسي داراي طفل خردسالي است بايد با او در بازیهای كودكانه و حالت بچه>گانه> همكاري نمايد.
·>>>>>>> بیشتر مسیرهای عصبی مغز که برای یادگیری و عملکرد متعادل فرد مورد نیاز است، از زمان جنینی تا سه سالگی، ساخته شده و کامل می شوند.
·>>>>>>> شيرمادر به تنهايي تمام نيازهاي شيرخوار را در6 ماه اول تامين مي كند و پس از آن بايد همراه با غذاهاي كمكي تا پايان 2 سالگي يا بيشتر ادامه يابد
·>>>>>>> به فرزندان خود احترام بگذارید و آنان را نیکو >تربیت نمایید.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> پيامبراكرم(ص)
·>>>>>>> حق فرزند بر والد این است که اسم نیکو برای او انتخاب کند، و نیکو تربیتیش نماید، و قرآن را به او بیاموزد.> امام علي (ع(
·>>>>>>> به شخصیت فرزندان خود ارج نهید و آداب و آیین رفتار خویش را نیکو ودرست گردانیدتامشمول آمرزش خدا شوید.>>>> پيامبراكرم(ص)
·>>>>>>> هفت سال اول زندگی کودک آزادانه به بازی و جنبشهای بدنی صرف شود. >> امام صادق (ع(
·>>>>>>> با خشم، تربیت ممكن نیست.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> امام علي (ع(
·>>>>>>> کسی >که کودکی نزد وی است، باید کودکانه رفتار نماید.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> پيامبراكرم(ص)
·>>>>>>> حتی برای ادب کردن فرزندت نیز او را نزن بلکه با او قهر کن و مراقب باش که زمان قهر طول نکشد. >>>>>>>>>>> امام علي (ع(
·>>>>>>> كودكان را دوست بدارید و با آنان مهربان باشید و هرگاه بهآنان وعده دادید ، به آن وفا كنید.>>>>>>>>> پيامبراكرم(ص)
·>>>>>>> از خدا بترسید و میان فرزندان خود به عدالت رفتار کنید.>>>>>>>>>> >> پيامبراكرم(ص)
·>>>>>>> از بهترين راههاى تربيت صحيح فرزند، گفتگوى صميمى با اوست.
·>>>>>>> والدين نسبت به سرنوشت فرزندان خود مسئولند.
·>>>>>>> در خانواده گفتگوى پدر با فرزندان، باید عاطفى و محترمانه باشد.
·>>>>>>> براى رشد و شخصيّت دادن به فرزندان خود، با آنان مشورت كنيد و از آنان نظر بخواهيد.
·>>>>>>> بزرگترين ترس كودك اين است كه والدين او را دوست نداشته باشند و رهايش كنند . بنابراين هميشه به او بگوييد كه دوستش داريد .
·>>>>>>> شخصيت كودك را زير سوال نبريد بلكه رفتار او را نقد كنيد.
·>>>>>>> به رفتارهاي مثبت كودكتان بيشتر از رفتارهاي منفي او توجه كن
·>>>>>>> کودکی سالم است که از رشد مطلوب برخوردار باشد ، مهمترین نشانه رشد ، افزایش مرتب وزن کودک است .
·>>>>>>> منحنی رشد ، وضعیت سلامت عمومی و تغذیه کودک را تعیین می کند و در واقع آینه سلامتی اوست .
·>>>>>>> برای پایش رشد کودک خود در هر بار مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی و خانه های بهداشت کارت رشد راهمراه داشته باشید .
·>>>>>>> پایش رشد کودک ابزاری مناسب برای پیشگیری از سوء تغذیه و در نتیجه بهبود تغذیه کودک است .
·>>>>>>> از پایان 6 ماهگی ( 180 روزه گی ) علاوه بر شیر مادر غذای کمکی به کودک داده شود زیرا نیاز های بدن و سلول های در حال رشد او از غذای کمکی تامین می شود .
·>>>>>>> در شیر خواران با وزن طبیعی دادن قطره آهن از پایان 6 ماهگی و یا همزمان با شروع تغذیه تکمیلی تا پایان 24 ماهگی به میزان 15 قطره آهن در روزضروری است.
·>>>>>>> قطره آهن را در عقب دهان کودک بچکانید تا از تیره رنگ شدن دندان ها جلوگیری گردد و پس از دادن قطره به نوزادان شیر خوار شیر و به کودکان بزرگتر آب بدهید .
·>>>>>>> تجویز قطره آ + د از روز 5-3 روزگی پس از تولد به میزان 25-20 قطره در روز تا پایان دو سالگی توصیه می گردد .
·>>>>>>> در کودکان بزرگتر به جای استفاده از تنقلات بی ارزش مانند : پفک ، چیپس ، شکلات و ..... از میان وعده های مناسب مانند : نان و پنیر ، گردو ، انجیر ، کشمش و انواع میوه مثل سیب ، موز ، پرتقال و ...... استفاده کنید .
·>>>>>>> از قنداق کردن کودکان یا بستن شکم کودک به صورت محکم بپرهیزید .
·>>>>>>> جهت تشخیص زود رس کم کاری تیروئید در نوزادان خود و انجام آزمایش مربوطه در زمان
·>>>>>>> 3 تا 5 روزه گی نوزاد> حتما ٌ به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه نمائید.
·>>>>>>> دست>های خود را قبل و بعد از تهیه غذای کمکی ، قبل از شیر دادن به کودک و پس از استفاده از توالت با صابون بشویید.
·>>>>>>> در صورتی که شیر خوار زردی دارد هرگز اقدام به خوددرمانی ننمائید و هر چه سریع تر شیر خوار را به مراکز بهداشتی درمانی منتقل نمائید .
>