24 مهر ماه روز جهانی غذا
دکتر زهرا عبداللهی گفت: روز جهانی غذا هر ساله در روز 16 اکتبر مطابق با 24 مهرماه> برگزار مي شود. امسال در چنين> روزي آژانس های غذایی سازمان ملل متحد از جهانیان می خواهند تا 815 میلیون گرسنه> ( یک نفر از هر 9 نفر) را در سراسر جهان به خاطر بیاورند.
>
وی افزود: روز جهاني غذا با هدف افزايش آگاهي عموم و تفهيم دنياي گرسنگي، سوء تغذيه و فقر در 150 كشور در سراسر دنيا برگزار مي شود. در سال جاری روز جهانی غذا بر این موضوع تاکید دارد که> کشورها باید آینده مهاجرت> از روستا به شهر را با توسعه روستا ها> تغییر دهند . در حقیقت اتحاد جهانی برای> دستیابی به هدف به صفر رساندن گرسنگی در جهان که یکی از اهداف مهم برنامه توسعه پایدار sgd است ، درچنین روزی اعلام می شود.
>
وی بیان کرد: آمارها> حاکی از آن است که در جهان، غذای کافی برای همه تولید می شود ولی هنوز بیش از 800 میلیون نفر در جهان از گرسنگی رنج می برند و حدود 45 درصد مرگ و میر کودکان با سوءتغذیه در ارتباط است. ضرر و زیان ناشی از سوءتغذیه به اقتصاد جهانی برابر با سه و نیم تریلیون دلار در سال برآورد شده است> و حدود دو میلیارد نفر از جمعیت جهان با اضافه وزن مواجه هستند.
>
دکتر عبداللهی خاطرنشان کرد: بر اساس> آخرين تعريف امنيت غذايي كه توسط سازمان جهاني بهداشت و fao> ارائه شده است، "دسترسي همه مردم در تمام اوقات و نقاط به غذاي كافي و سالم به منظور زندگي سالم و فعال " امنيت غذايي ناميده می شود. در سال های اخیر امنیت تغذیه ای بعنوان هدفی ماورای امنیت غذایی مطرح شده است و منظور آن است که با افزایش دسترسی مردم به خدمات بهداشتی درمانی و تامین سلامت در کنار تامین امنیت غذایی می توان به امنیت تغذیه ای که عبارت است از سیری سلولی و بهره مندی سلول از مواد مغذی مورد نیاز برای داشتن یک زندگی سالم و فعال، دست یافت.
>
وی افزود: حذف گرسنگی و کاهش سوء تغذیه کودکان به میزان 50 درصد به عنوان هدف اول mdg کشورها ی جهان را متعهد کرد و در سال 2015، پایش و ارزشیابی اقدامات کشورهای جهان برای دستیابی به این هدف انجام شد.
>
وی بیان کرد: گزارش fao در مورد ارزشیابی کشورهای جهان در سال 2015 حاکی از آن است که 72 کشور جهان به هدف اول mdg که کاهش گرسنگی و سوء تغذیه در کودکان زیر 5 سال بود، رسیده اند و از این کشورها، 29 کشور توانسته اند سوء تغذیه کودکان زیر 5 سال را بیش از هدف تعیین شده کاهش دهند و کشور جمهوری اسلامی ایران جزو این 29 کشور جهان است که سوء تغذیه کودکان زیر 5 سال را تا 75 درصد کاهش داده است.
>
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت عنوان کرد: با وجود کاهش قابل ملاحظه سوءتغذیه کودکان در کشور نباید از نظر دور داشت که در عین حال مشکل سوءتغذیه کودکان در برخی مناطق کم برخوردار کشور هم چنان یکی از چالش های موجود است.
>
وی افزود: كليه شواهد حاكي از آن است كه به موازات افزايش شهرنشيني و بالا رفتن درآمد، شاهد تحولات رفتارهاي غذايي مانند زياده خواري و ناطرازي تغذيه اي در بخشي از جمعيت كشور هستيم و نتيجه اين است كه در كنار كمبودها شامل سوء تغذيه انرژي پروتئين و کمبود ریزمغذیها در برخی از مناطق کم برخوردار کشور ، سوء تغذيه ناشي از رفاه نيز در كشور بصورت روزافزون خودنمايي كند.
>
>وی ادامه داد: اضافه وزن و چاقي در حدود 60 درصد جمعیت بالای 18 سال کشور مشاهده می شود كه با عوارضي مانند ديابت، افزايش فشارخون و افزايش مرگ و مير ناشي از بيماريهاي قلب و عروق و انواع سرطان ها همراه است.
>
دکتر عبداللهی در پایان تاکید کرد: حفظ سلامت تغذيه اي و تامين امنيت غذايي در سطح خانوار تابع چهار عامل، درآمد و قيمت ها بعنوان يكي از مهمترين عوامل موثر در انتخاب و خريد> موادغذایی ، دسترسي به> موادغذایی در بازار و محل زندگي، آگاهي و دانش خانواده در مورد غذا و تغذيه از نظر خريد، نگهداي، پخت غذا و توزيع آن در خانوار،> دستـــرسي به خـــــدمات بهداشتي درماني براي پيشگيري و درمان بموقع بيماريها و سلامت افراد براي بهره گيري مطلوب بيولوژيك سلولي از مواد مغذي مصرفي است. از اين رو، نه تنها اقدامات درون بخشي بهداشت، بلكه برنامه هاي فرابخشي براي ارتقاء امنيت غذا و تغذيه در كشور حائز اهميت است
>