آشنایی با بیماری التور ( وبا)
بنابراین مبتلایان به هرگونه اسهال شدید باید بلافاصله به یکی از مراکز بهداشتی درمانی یا بیمارستان مراجعه نمایند . امکانات نمونه برداری رایگان جهت بیماری وبا در تمامی مراکز و پایگاههای سلامت جامعه، خانه های بهداشت >و بیمارستانها امکان پذیر است .>
علائم:
از زمان ورود عامل بیماری>زا به بدن تا بروز نشانه>ها به طور متوسط 2 تا 3 روز طول می>کشد>>که به طور ناگهانی با مدفوع روان و آبکی و استفراغ گاه به گاه بروز می>کند.>
مهمترین علائم بیماری به این شرح می>باشد:>
1->>احساس پری و غرغر شکم و به دنبال آن اسهال آبکی شدید با دفعات اجابت مزاج مکرر
2->>نداشتن دل درد و دل پیچه
3->>استفراغ بدون حالت تهوع قبلی>
4->نداشتن تب و یا تب خفیف در کودکان
5- دفع مدفوع با ظاهر مایع شفاف آغشته به ماده لزج سفید رنگ با حالت آب برنجی و معمولاً بدون بو
6- عدم وجود خون در مدفوع.>
7- گرفتگی ماهیچه>ها بخصوص پشت ساق پا.>
8- عطش فراوان.>
راه>های انتقال:>>>>>>>>>>>>>>>>>
منبع اصلی این بیماری، آب و مواد غذایی آلوده>
به میکروب وبا است و از روش>های زیر منتقل می>شود:>
الف) تماس غیرمستقیم:>
1- آشامیدن آب آلوده:>
از آنجایی که میکروب وبا می>تواند در آب زنده بماند آشامیدن آب آلوده موجب انتقال بیماری می>شود (معمولاً این آلودگی، ثانویه بوده و از طریق دفع غیربهداشتی فاضلاب و نشت آن به منابع آب آشامیدنی صورت می>گیرد.)>
2->>مصرف سبزی و میوه شسته نشده و یا شستشوی آن با آب آلوده.>
3->>استفاده از آب آلوده در تهیه غذاهای خام یا نیم پز . غذاهای پخته هم ممکن است پس از تهیه بوسیله دست و یا مگس آلوده شوند.>
4->>استحمام یا شنا در آب آلوده.>
5- آلودگی یخ در مسیر تولید و توزیع.>
6- تغذیه کودکان و نوزادان با بطری (آلوده) بجای شیر مادر.>
>ب) تماس مستقیم:>
آلودگی می>تواند از طریق دست آلوده، تماس با مدفوع و استفراغ بیماران و یا لوازم آلوده بیمار منتقل شود.>
>تشخیص:
تشخیص قطعی این بیماری از طریق انجام آزمایش مدفوع در بیمارانی که مشکوک به وبا هستند صورت می>گیرد. لذا در صورت وجود علائم قبل از مصرف هرگونه آنتی>بیوتیک به پزشک مراجعه نمایید.>
>درمان:
مهمترین خطری که بیماران مبتلا به وبا را تهدید می>کند کم>آبی>های شدید است که در صورت عدم درمان با کاهش آب و پتاسیم همراه بوده و به مرگ بیمار >منجر می>شود. لذا جهت پیشگیری از این عارضه در صورت ابتلا به اسهال به ترتیب ذیل عمل کنید:>
->>مراجعه سریع به یکی از مراکز بهداشتی درمانی یا بیمارستان.>
->>مصرف مایعات به مقدار فراوان (بهترین مایع محلول «او آر اس»>ors>است و در صورت در دسترس نبودن مصرف دوغ و آب میوه>های طبیعی رقیق شده مثل آب سیب توصیه می>شود).>
>طرز تهیه محلول «او آر اس»(ors)>:
محتویات یک بسته پودر «او آر اس»>(ors)>را در یک لیتر (4 لیوان) آب جوشیده سرد شده حل نمایید و پس از هر بار اجابت مزاج به میزان کافی به بیمار بدهید. محلول را می>توان تا 24 ساعت در یخچال نگهداری نمود (توجه نمایید این محلول اگر بیشتر از 12 ساعت در محیط خارج از یخچال باشد قابل استفاده نیست).>
>چگونه می>توان از ابتلا به بیماری وبا پیشگیری نمود؟>
1->>برای آشامیدن، شستشو و پخت و پز از آب آشامیدنی سالم استفاده نمایید. (پرهیز از مصرف آب غیرمطمئن نظیر آب چشمه، رودخانه، چاه آب و یا آبی که به منظور آبیاری فضای سبز به کار می>رود).>
2->قبل از مصرف میوه و سبزی آنها را به طریقی که گفته خواهد شد ضدعفونی نمایید.>
3->هنگام مسافرت از مصرف یخ، سبزی و سالاد که به سلامت آن اطمینان ندارید خودداری نمایید.>
4->در صورتی که برای تغذیه کودک از بطری استفاده می>کنید بلافاصله بعد از هر وعده، شیر باقی مانده را دور ریخته و بطری را به دقت بشویید.>
5- به منظور پیشگیری از نفوذ فاضلاب به آب>های سطحی، هنگام مسافرت و گردش خارج شهر اصول بهداشتی دفع فضولات انسانی را رعایت نمایید.>
6->مواد غذایی و آشامیدنی را از دسترس حشرات دور نگه دارید.>
7->قبل از تهیه و صرف غذا، بعد از دست زدن به مواد غذایی خام و بعد از اجابت مزاج دست>های خود را با آب و صابون مایع بشویید و همیشه ناخن>های خود را کوتاه نگه دارید.>
8->جهت حفظ حالت اسیدی معده مصرف لیمو یا آبلیموی تازه و یا ماست را همراه انواع مواد خوراکی خام و پخته افزایش دهید.>
9->از مصرف ماهی>های صید شده از رودخانه>های آلود به فاضلاب خودداری نمایید.>
10->از نگهداری مواد غذایی خام و پخته در کنار یکدیگر در یخچال پرهیز نمایید.>
11- از مصرف آب منبع>های کنار معابر و آب توزیعی در اتوبوس>ها پرهیز نموده و از لیوان شخصی و یا یکبار مصرف استفاده کنید.>
12->از خرید مواد غذایی فله بدون مشخصات بهداشتی خودداری نمایید.>
13- از تهیه مواد غذایی از فروشندگان دوره گرد پرهیز نمایید.>
14-از مصرف غذا در رستوران>ها و اغذیه فروشی>هایی که نکات بهداشتی را رعایت نمی>کنند جداً خودداری نمایید.>
>اگر به شبکه آب آشامیدنی عمومی دسترسی نداشتیم چه کنیم؟>
1->از آب بطری دارای مشخصات بهداشتی استفاده نمایید.>
2-قبل از مصرف آب آن را به مدت یک تا 5 دقیقه بجوشانید.>
3-آب را به طریق زیر ضدعفونی کنید: یک قاشق غذاخوری سرصاف پودر پرکلرین (15 گرم) را در یک بطری تیره رنگ حاوی یک لیتر آب حل نمایید. محلول بدست آمده کلرمادر نام دارد و اگر 3 تا 7 قطره از این محلول را به یک لیتر آب اضافه نمایید. پس از نیم ساعت، آب، سالم و قابل استفاده خواهد بود.>
.>
>نحوه صحیح شستشوی دست>ها:>>
-ابتدا دست>ها را با آب جاری خیس نموده و به مقدار کافی صابون مایع بردارید.>
->حداقل به مدت 20 ثانیه دست>ها را به طوری که تمام قسمت>ها کاملاً شسته شود به هم بکشید.>
->بین انگشتان و زیر ناخن>ها را کاملاً تمیز نمایید.>
->در انتها دست>ها را آبکشی نموده وخشک نمایید.>
>میوه>جات و سبزی>جات را چگونه ضدعفونی کنیم؟
مرحله اول:>پاکسازی.>
پاک کردن و شستشوی گل و لای سبزی و میوه با آب سالم.
مرحله دوم:انگل زدایی.>
به ازاء هر لیتر آب 3 تا 5 قطره مایع ظرفشویی را داخل ظرفی ریخته و سبزی و یا میوه را به مدت 5 دقیقه در آن شناور نمایید. سپس آنها را با آب سالم کاملاً شستشو داده تا تخم انگل و باقیمانده مایع ظرفشویی کاملاً از بین برود.>
مرحله سوم :>ضدعفونی.>
برای ضدعفونی و از بین بردن میکروب>ها یک گرم (نصف قاشق چایخوری) پودر پرکلرین را در 5 لیتر آب کاملاً حل نموده و سپس سبزی یا میوه را به مدت 5 دقیقه در محلول حاصل غوطه>ور نمایید.>
مرحله چهارم:>آبکشی با آب سالم.>
سبزیجات پس از شستشوی مجدد با آب سالم، پاک شده و باقیمانده کلر قابل مصرف خواهد بود.>
>برای ضدعفونی سبزیجات می>توان از محلول>های ضدعفونی مجاز موجود در داروخانه ها استفاده نمود.
>